410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., Nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Știri


Știri / 2024.05.31.

Spectacole invitate în Sala Mare la 12-a ediție a Festivalului Poimâine

În perioada 10-16 iunie, va avea loc cea de-a 12-a ediție a Festivalului „HolnapUtán – Poimâine” al Teatrului Szigligeti, cu spectacole ale teatrelor din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc și Sfântu Gheorghe, precum și ale teatrului gazdă, respectiv ale universităților de teatru din Târgu Mureș, Cluj-Napoca și Budapesta. Evenimentul se va încheia cu gala premiilor stagiunii în cadrul căreia actorii vor fi premiați de un juriu profesionist.

 

Program și spectacole

Festivalul va începe pe 10 iunie, de la ora 19:00, în sala mare a teatrului, cu spectacolul „Opera de trei parale”, producție a teatrului „Csíki Játékszín” din Miercurea Ciuc. „Ce e spargerea unei bănci pe lângă înființarea unei bănci?”, întreabă infamul Macheath al lui Brecht pe scenele din întreaga lume, iar și iar de aproape 100 de ani. În timp ce străzile metropolei sunt inundate de mulțimile care se îndreaptă spre urne, căpitanul de poliție Brown, Regele Cerșetorilor, și căpitanul bandei de hoți afemeiați, Mackie Şiş, încearcă să câștige și să se salveze reciproc între emoții furtunoase și interese și mai furtunoase. Și, bineînțeles, înșelate și îndrăgostite de Mackie, Polly, Lucy și Jenny. Pornind de la tradiția brechtiană, creatorii evocă personajele lui Brecht într-un spectacol inedit, plin de umor, dragoste, suspans, care include și câteva dintre cântecele îndrăgite ale lui Kurt Weill.

Pe 13 iunie, de la ora 19:00, publicul este invitat la spectacolul Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe intitulat „Conferința iraniană, la sala mare. Autor remarcabil al literaturii dramatice contemporane, Ivan Viripaev, care este de origine rusă și trăiește în Polonia, a scris în 2017 una dintre cele mai influente piese ale sale, „Conferința iraniană”. În capitala Danemarcei, la Universitatea din Copenhaga, se adună câțiva intelectuali pentru a discuta problemele Iranului şi ale Orientului Mijlociu. Dar conferința, care începe ca o dezbatere academică, ia o întorsătură neașteptată, când ies la suprafaţă zbaterile interioare şi traumele protagoniştilor, prin dialoguri sclipitoare şi confesiuni tulburătoare. Cercetând cauzele și consecințele cataclismelor care au loc în lume, personajele ajung la confruntarea dintre civilizațiile orientale și occidentale și la dramatica întrebare a umanității: care este sensul vieții?

 

Bilete și abonamente

Conform tradițiilor, și anul acesta oferim un abonament de festival „HolnapUtán”. Spectatorii vor putea urmări două spectacole la Sala Mare și un spectacol-studio la alegere la prețul de 100 de lei. Biletele sunt deja disponibile pentru toate spectacolele la agenția noastră de bilete sau pe szigligeti.biletmaster.ro.