410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., Nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Hírek


Hírek / 2024.05.31.

12. HolnapUtán Fesztivál nagytermi vendégelőadásai

Június 10–16. között kerül sor a Szigligeti Színház HolnapUtán Fesztiváljának 12. kiadására. A programban a csíkszeredai, a székelyudvarhelyi és a sepsiszentgyörgyi színházak, illetve a házigazda produkciói mellett a marosvásárhelyi, a kolozsvári, a budapesti színművészeti egyetemek előadásai és off-programok is szerepelnek. Az esemény a már megszokott évadzáró gálával zárul, ahol a színészeink szakmai zsűri eredményei által díjazva lesznek.

Program és előadások

A fesztivál első nagyszínpadi előadása június 10-én 19:00 órakor kezdődik a Csíki Játékszín Koldusopera című előadásával. „Mi egy bankrablás, egy bankalapításhoz képest?”– kérdezi Brecht hírhedt Bicska Maxija a világ színpadain, csaknem 100 év óta újra és újra. Hiszen mindig voltak olyanok, akik saját birodalmuk építéséhez inkább mások zsebébe nyúltak, s épp úgy voltak közöttük kisstílűek, mint nagyban utazó gazemberek. Brecht az előbbiek világába kalauzol minket, de a piti bűnözők, álkoldusok és utcalányok zajos, szenvedélyes és korrupt alvilági birodalmának ábrázolása mellett, az utóbbiaknak is tükröt tart. S miközben a nagyváros utcáit elönti a választásokra özönlő tömegek áradata, a bűn és bűnüldözés összefonódó sikátoraiban viharos érzelmek és még annál is viharosabb érdekek között próbálja elveszejteni és megmenteni egymást a rendőrkapitány Tigris Brown, a Kolduskirály és Bicska Maxi, a tolvajok nőcsábász kapitánya. És persze Maxi megcsalatott és szerelmes Pollyja, Lucyja és Jennyje. A brechti hagyományból kiindulva az alkotók egy sajátos elidegenítő effektussal dolgozó, szerelemmel, feszültséggel és mai alakokkal teli, különleges humorú előadásban idézik meg Brecht alakjait, miközben Kurt Weil közkedvelt dalai is felcsendülnek.

Június 13-án 19:00 órától a sepsiszentgyörgyii Tamási Áron Színház Iráni konferencia című előadására várjuk a nézőket a nagyterembe. A kortárs drámairodalom kiemelkedő szerzője, az orosz származású és Lengyelországban élő Ivan Viripajev 2017-ben írta meg egyik legnagyobb hatású, kultikus darabját, az Iráni konferenciát, amelyet azóta már számos nyelvre lefordítottak és több jelentős színházban is bemutattak. Dánia fővárosában, a Koppenhágai Egyetemen összegyűlik néhány értelmiségi, hogy az „iráni probléma” kapcsán kifejtsék a véleményüket az emberi jogokról és szólásszabadságról, a Közel-Keleten zajló geopolitikai konfliktusról. Ám a tudományosnak induló konferencia egy idő után váratlan fordulatot vesz, amikor a felszólalók eltérő világnézete és gondolkodásmódja, különböző élettapasztalata egymásnak feszül. A világban zajló kataklizmák okait és következményeit kutatva a szereplők eljutnak a keleti és nyugati civilizáció szembenállásáig, és az emberiség alapkérdéséig – mi az élet értelme?

 

Jegyek és bérletek

Az idei HUF-ra hagyományainkhoz híven ismét bérletet hirdetünk, amelynek keretében 100 lejes áron két választható nagyszínpadi és egy választható stúdióelőadást tekinthetnek meg nézőink. Szabadjegyek már minden előadásra elérhetők jegypénztárunkban, illetve a szigligeti.biletmaster.ro oldalon.