410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., Nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

A fesztivál

Alapítjuk ezt a fesztivált azért, hogy a mindent elfedő idő ne diadalmaskodjék az emlékezet fölött. Abban a hitben, hogy A Holnap nemzedékének akarását, alkotó erejét az utána következő nemzedékek folytatni tudták, folytatni tudják. Példájuk bizonyítja: e város teremtő szelleme el nem fogy. 

 

A nagyváradi Szigligeti Színház 2013-ban első ízben megrendezett HolnapUtán Fesztiváljának alapító okiratában a szervezők a Holnap Irodalmi Társaságot jelölik meg szellemi elődként, akik a maguk rendjén jelentős mértékben befolyásolták nem csupán a századfordulós Nagyvárad, hanem az egyetemes magyar művelődési élet alakulását. A csoportosulást olyan értékek jellemzik, mint a progresszív világszemlélet, a hagyományok újraértékelése, a kortárs önkifejezési formák hiteles gyakorlata, valamint a pályakezdő tehetségek felkarolása.

A Holnaposok öröksége jegyében kerül évente megrendezésre a HolnapUtán Fesztivál, amelynek célja, hogy a meghívott előadások, valamint a kísérőprogramok által valódi párbeszédet teremtsen elismert színházi személyiségek, fiatal színházi alkotók, valamint a közönség között. A program összeállításánál szem előtt tartottuk, hogy a szervező nagyváradi Szigligeti Színház missziójával összhangban minél több pályakezdő alkotót szólítsunk meg, akik a térség legfontosabb színházi műhelyeiben vittek színre olyan produkciókat, amelyeket a szakma és a közönség egyaránt elismer. 

Az eseménysorozat összművészeti jellege ugyanakkor alkalmat teremt arra, hogy a fiatalokat leginkább érintő aktuális problémákat úgy emeljük be a köztudatba, hogy közben a színház, a képzőművészetek, valamint a zene kortárs tendenciáinak szempontjait is érvényesítsük, belakva a város legjelentősebb kulturális tereit. A színházi programok mellett, a Kárpát-medencei magyar színházi főiskolák workshopjára, könnyűzenei koncertekre, kiállításmegnyitóra, valamint szakmai beszélgetésekre egyaránt sor kerül.