410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., Nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Hírek


Hírek / 2024.06.04.

12. HolnapUtán Fesztivál off-programjai

Off-programok ismertetője

Június 10-15. között a Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában Breteanu Cristina díszlet- és jelmeztervező ruhakiállítása fogja díszíteni színházunkat. A Secession-a-porter elnevezésű kollekcióban olyan ruhadarabok szerepelnek, amelyeket nagyváradi épületek gyönyörű építészetének díszítőelemei ihlettek - főként a virágmotívumok és természetesen a magyar folklór elemei is. A jól ismert Moskovits-, Stern- és Fekete Sas Palota, a Deutsch-ház és természetesen az Állami Színház emblematikus épülete a szecessziós építészeti stílus öltözékek elegáns formáiban, színeiben és tónusaiban elevenedik meg.

Június 11-én 17.00 órakor egy kutatás részleteibe tekinthetünk bele a színház páholyelőcsarnokában. Az elmúlt év végéig volt lehetőség a Szigligeti Színház kérdőívét kitölteni. A kérdőív széleskörű, hiszen a kérdések nemcsak színházlátogatási, hanem egyéb kulturális preferenciákra is vonatkoztak, és bárki válaszolhatott azokra. Így most olyan emberek véleményét is számításba vesszük, akik egyébként nem járnak színházba. A cél tehát megismerni a potenciális közönség profilját, amelyben sok egyéb mellett a válaszadó kora és neme, jövedelme, illetve azok az egyéb elfoglaltságok is szerepelnek, amelyeket az illető színházlátogatás helyett választ. Mindezek mellett a felmérésből az is ki fog derülni, hogy a mostani színházba járók az elmúlt évadokban melyik előadásokat szerették a legjobban. Melyek voltak közönségünk kedvenc előadásai az elmúlt évadokban?A felmérés eredményeit szakmai bizottság értékeli ki, amelynek tagjai: dr. János Szabolcs filológus, a Partiumi Keresztény Egyetem oktatója, dr. Plainer Zsuzsa kulturális antropológus, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa, illetve dr. Sántha Ágnes szociológus, a Sapientia EMTE oktatója. A szakértők szigorú tudományos szempontok alapján végzik az eredmények összesítését, nekik köszönhetően teljesebben és részletesebben tudjuk majd értelmezni a közönségtől kapott visszajelzést. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: https://forms.gle/WtUznJ9NoPqRQAwe6.

Szintén június 11-én 22.30 órakor kezdetét veszi a Fiatal nagyváradi tehetségek bemutatása koncert és bulisorozatunk a Lokál rendezvénytermében. A nyitó zenekar pedig a Haverock egy négy tagú együttes lesz, és a tagok nem mások, mint Gál Zoltán, Márkus Zoltán, Kis Adrien és Bruncsák Mátyás.

Június 13-án 22.30 órától a Lokál rendezvénytermében Páczkán Dániel, nagyváradi fiatal adys diákok körében népszerű Retró-Metró bulija újabb megállót megy. “Kitárja ajtajait a Retró-Metró, várja tisztelt utasait! Csatlakozzon Ön is eme remek utazásra, ahol a szinházi előadást követő elmélyülésből a nosztalgia hozza vissza a jelenbe, hogy utána visszavigye a múltba!”

Június 14-én 20.30 órakor Szatmári Loretta, nagyváradi születésű fiatal tehetség koncertjét tekintheti meg a közönség. A Cardboard Mind illetve a Wrepperz énekeseként hallhattak eddig róla, most viszont nem saját, hanem a kedvenc dalainak az "egyszálgitáros" feldolgozásait hallhatják majd tőle.

Június 15-én szintén 20.30 órakor Drimba Cristina zárókoncertjét hallhatjuk a Lokál rendezvénytermében. Cristina 18 éves, nagyjából 6 éve kezdett el gitározni. 2020-ban a magyarországi Fülesbagoly tehetségkutató-n külön díjat nyert meg egy fellépést a debreceni Campus fesztiválon. Azóta számos fellépése volt, többek között egy közös "mini turné"-n is részt vett 2022-ben Дeva, Ohnody és Saya Noé-val.

 

A HolnapUtán Fesztivál programjáról bővebb információkat tudhatnak meg a www.holnaputan.szigligeti.ro honlapon.