410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., Nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Hírek


Hírek / 2024.06.03.

A 12. HolnapUtán Fesztivál stúdiós vendégelőadásai

Június 10–16. között kerül sor a Szigligeti Színház HolnapUtán Fesztiváljának 12. kiadására. A programban a csíkszeredai, a székelyudvarhelyi és a sepsiszentgyörgyi színházak, illetve a házigazda produkciói mellett a marosvásárhelyi, a kolozsvári, a budapesti színművészeti egyetemek előadásai és off-programok is szerepelnek. Az esemény a már megszokott évadzáró gálával zárul, ahol a színészeink szakmai zsűri eredményei által díjazva lesznek.

 

Program és előadások

A fesztivál június 10-én 17:00 órakor indul a Transilvania Színpadon, a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskola ötödéves zenés színművész osztályának Frontátvonulás című produkciójával. Ecsédi rohangál az utcán, zaklatja Budapest lakosait, ugyanis a barátját keresi, a barátját Vizit, aki ott hagyta őt egy lakásban aludva két liter kávélikőr után, mert Vizinek megvilágosodása támad és el akar innen menni, máshová, valahová, bárhová, cselekedni akar amíg képes rá, csak hogy innen nem lehet elmenni, az emberek itt ragadtak valahogy, innen nem mennek és ide nem érkeznek vonatok. A Cseh Tamás és Bereményi Géza művéből készült előadást Krasznai Vilmos rendezte.

Június 11-én 19:00 órától és 12-én 17:00 órától a Transilvaniába várják a nézőket a Kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem színművészet szakos hallgatói a Hair című musical stúdióváltozatával. A Hairt több mint 50 éve játsszák töretlen sikerrel világszerte, 2017-ben a Broadway-n és Londonban egyaránt felújították. A hetvenes évek végén Milos Forman készített felejthetetlen filmmusicalt belőle. „Magunk részérol mit is mondhatnánk ma? Túl a slágereken, túl a Hair kultuszán, az emberiség újra olyan rettenetes helyzetbe sodródott amely kötelez, hogy a Hair kapcsán a háborúról beszéljünk és talán mi művészek, a mi eszközeinkkel felhívjuk a figyelmet egy újabb összeomlás veszélyére” – vallják a Váta Lóránd rendezte előadásról fiatal alkotói. 

Június 13-án 17:00 órától a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Exit című előadására kerül sor a Transilvania Színpadon. Dorra, a boszniai lány, egy megrázó élményen esett át; Kate, az amerikai nő, úgyszintén: az egyik saját testén keresztül tapasztalta meg a fájdalmat, ami húsáig hatolt és lassú növekedésnek indult benne, a másik a lelkének széthullásában. Mindketten a kiutat keresik ebből a zsibbasztó ürességből, ami egy fekete küldemény a külvilág részéről. Azonban a legnagyobb sötétben ismerszik meg a fény, ez a küldemény ajándék is lehet, ha felismerjük, elfogadjuk és szeretjük. EXIT: kijárat az életből az életbe. 

Június 14-én 19:00 órától a Transilvania Színpadon a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem mesterszakos színészosztályának Ex-terápia című előadása kezdődik. „Pulzálás. Nem az előadással kezdődik, és nem is vele ér véget, de ebben az egy órában felerősödik. Érzések és érzelmek széles skáláját felszabadító lüktetés ránt magával, amiben elszabadult táncosok a szerelmi kapcsolatok monoton sokféleségét jelenítik meg. Vigyázat a hatalmas, egybefüggő örvény mindenkit beszippant” – áll az előadás leírásában.

A fesztivál teljes programja már elérhető a fesztivál honlapján, a Program menüpont alatt.

 

Jegyek és bérletek

Az idei HUF-ra hagyományainkhoz híven ismét bérletet hirdetünk, amelynek keretében 100 lejes áron két választható nagyszínpadi és egy választható stúdióelőadást tekinthetnek meg nézőink. Szabadjegyek már minden előadásra elérhetők jegypénztárunkban, illetve a szigligeti.biletmaster.ro oldalon.