410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., Nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Hírek


Hírek / 2022.05.08.

Diákszemmel: Szombat, színház és szotyi

Létai Eszter, a Partiumi Keresztény Egyetem másodéves magyar nyelv és irodalom szakos hallgatója szakmai gyakorlatát töltötte a Szigligeti Színháznál a X. HolnapUtán Fesztivál ideje alatt. Az alábbiakban a fesztivál negyedik napján szerzett élményeit osztja meg velünk.

Könyvbemutatóval indult a Holnapután Fesztivál szombati napja. A színház páholyelőcsarnokában gyűltűnk össze, ahol Boros Kinga, a Kényelmetlen színház című könyv szerzője, valamint Benedek Levente borítótervező szotyival várta az érdeklődőket. Először meglepődtem, elgondolkodtam azon, hogy vajon jó helyen járok-e. Mint kiderült, igen. Én is kaptam egy csomaggal, majd helyet foglaltam. Úgy gondolom, nem minden nap mondhatja el az ember, hogy szotyizott a színházban.

A beszélgetés során több kérdés is felmerült a könyvvel kapcsolatosan, egyebek között az is, hogy mit nevezünk tulajdonképpen kényelmetlen színháznak, illetve az alkalmazott színház kényelmetlen színház-e.

17 órától a Szigligeti Társulat Az öngyilkos című előadását néztük meg a színház nagytermében. A darab főszereplője Szemjon Podszekalnyikov, egy munkanélküli, jó étvágyú kispolgár, aki még egy szelet kenőmájasos kenyér miatt is meg tud sértődni. Egy ilyen jelentéktelen helyzet indította útnak azt a tébolyult versenyt, amelyben felvonult előttünk az egész társadalom, hogy meggyőzze Podszekalnyikovot és minket arról, hogy nincs semmi fontosabb, mint saját ügyük és személyük. Nyikolaj Erdman műve alapján a humorral átszőtt darabot rendezte Botos Bálint.

Suhov & Jazzszigor DJ estjével zártuk a napot a fesztivál hivatalos kocsmájában, a Lokálban, ami méltó megkoronázása volt ennek az eseménydús napnak.

Létai Eszter

Partiumi Keresztény Egyetem

Magyar nyelv és irodalom szak, II. év