410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., Nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Hírek


Hírek / 2022.05.08.

Diákszemmel: A tigris

Nagy Lilla, a Partiumi Keresztény Egyetem másodéves magyar nyelv és irodalom szakos hallgatója szakmai gyakorlatát töltötte a Szigligeti Színháznál a X. HolnapUtán Fesztivál ideje alatt. Az alábbiakban a Szigligeti Társulat című előadásával kapcsolatos élményeit osztja meg velünk.

Az idei évben, a X. alkalommal megrendezett HolnapUtán fesztivál néhány különleges előadásán vehettem részt, a PKE önkéntes hallgatójaként. Számomra hatalmas élményként maradt meg a fesztivál két napja, amelyen ott lehettem, hiszen nem mindennapi előadások voltak a terítéken.

Az nyitónap első előadásaként, Gianina Cărbunariu darabjából rendezett előadást, A tigris című mockumentary playt tekintettük meg. A bemutató az Árkádia színpadán zajlott.  „2011. december 13‑án a szebeni állatkertből az etetője gondatlansága miatt elszabadult egy tigris. Az állat órákig csatangolt a városban, míg a rendőrökből, vadászokból és állatkerti gondozókból álló csapat bekerítette és lelőtte altatóinjekcióval. Cărbunariu áldokumentum-drámájában a Mihaela nevű nősténytigris városi portyájáról a város közösségének különböző tagjai beszélnek sajátos nézőpontjukból. Így a dráma a kortárs európai és romániai társadalom működésének keresztmetszetét is nyújtja.”

Úton az Árkádia felé, végig azon járt az agyam, hogy milyenek lesznek a jelmezek és milyen lesz maga az előadás. De elmondhatom, nem okozott csalódást. A történet precíz odafigyeléssel lett megrendezve, a jelmezek a burleszk jellegre emlékeztetik a nézőt, az előadás végén pedig a jelmezek hiánya az abszurdan realisztikus hangulatot erősítik. A színészek pedig megszokott módon hibátlanul végzik feladatukat: zseniálisan játszanak. Egy adott ponton megjelenik a színház a színházban, amikor a színészek önmagukat alakítják, improvizálnak, együtt rakják össze a jelenetet.

A kedvenc rész számomra, az előadás végén történik, amikor a színészek az állatkertben maradt állatokként szólalnak meg, önmagukat körbefóliázva. Azon vacilálnak, hogy Mihaela, a tigris miért szökött meg? Érdemes-e őt hibáztatni ezért? Ahogyan az egyén életében, itt is a szabadság fontos kérdése merül fel.

Nagy Lilla

Partiumi Keresztény Egyetem

Magyar nyelv és irodalom szak, II. év