410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., Nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Hírek


Hírek / 2022.05.06.

Diákszemmel: HolnapUtán Fesztivál ragyogott a PKE felett

Molnár Edina, a Partiumi Keresztény Egyetem másodéves magyar nyelv és irodalom szakos hallgatója szakmai gyakorlatát töltötte a Szigligeti Színháznál a X. HolnapUtán Fesztivál ideje alatt. Az alábbiakban a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Amikor telihold ragyog a turkáló felett című előadásával kapcsolatos élményeit osztja meg velünk.

A X. jubileumi HolnapUtán Fesztiválon, II. éves PKE hallgatóként először vettem részt. Megérte. Pár nap leforgása alatt igazán remek előadásokat láthattam. Kiemelkedően tetszett a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, Amikor telihold ragyog a turkáló felett című előadása. Az egészet, ha egyszóval kellene jellemeznem, azt mondanám, hogy WOW. A darabot a Szigligeti Színház színpadán játszották, a nézőtéren pedig nagyon sokan összegyűltünk. Mondhatni teltház volt.

Ahogy elkezdődött a „film”, Nagyváradról egy teljesen más világba csöppentem bele, Golyó turkálójába, ahol az idő, mintha megállt volna. Mindenféle furcsaságok történtek, melyek igen megmosolyogtattak. Életre keltek a ruhák, azoknak régi tulajdonosai kísértettek. Persze, mindez teliholdkor történt. A szereplők igen változatos embertípusokat jelenítettek meg, ami közös volt bennük, hogy mindenki tudott mindent, mindenkiről. Mi is lehetne a pletykálkodásnak jobb helyszín, mint egy turkáló? Szerettem ebben a turkálóban lenni. Megérte benézni.

Az élet komorsága is megjelent a színpadon, amire az író és a rendező ügyesen felhívta a figyelmet. Mindezt olyan üdítő humorral fűszerezve tette, hogy a néző -miközben talán magára ismert egy-egy jelenetben, azonosult -jóízűen tudott nevetni saját magán. Ezáltal, úgy érzem, mi is a szereplői voltunk kicsit a történetnek.

Habár gyilkossági kísérlettel végződött a mű, mégsem az maradt meg, hanem az a komédiás előadás, melyből Claribella ízes nyelvjárása most is a fülemben cseng.

Az előadás pompás díszlettel volt felöltöztetve, a nagyszerűen alakító színészek pedig életet vittek a színpadra.

Egy élmény volt a darab, örülök, hogy nem hagytam ki.

Molnár Edina

Partiumi Keresztény Egyetem

Magyar nyelv és irodalom szak, II. év