410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., Nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Hírek


Hírek / 2020.03.10.

Fiatal alkotók a HolnapUtán Fesztiválon

Az április 15-19. között megszervezésre kerülő nyolcadik HolnapUtán Fesztiválon ezúttal is kiemelt szerepet kapnak a fiatal színházi alkotók: a színházművészeti főiskolák előadásai mellett a Kárpát-medencei színész- és dramaturghallgatók workshopjára is sor kerül. 

Április 16-án, csütörtökön, 21 órai kezdettel mutatja be a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Színházi Intézetének végzős osztálya DNS című előadását. Dennis Kelly darabjában egy csoport fiatal elkövet valamit. Pánikba esnek és kapkodva keresik a kiutat helyzetükből. Mi lesz a jövőjükkel? Hogyan meneküljenek a közelmúlt elől? A félelemtől széthulló csapatot lassan egyesíti a cinkosság. Összezárnak és újra közösséggé válnak. Egy új, megváltozott közösségé. Ennek a változásnak a történetét és fontos kérdéseit követi végig Kelly ebben a sötét, mégis humoros történetben, ahogyan lépésenként összehozza a csapatot a város melletti erdőben, közös búvóhelyükön. Mintha egy természetfilmet néznénk, urbánus ifjú állatokról. Hozzánk hasonló állatokról, akik emberi génállománnyal rendelkeznek.

Április 18-án, szombaton, 21 órától a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves osztálya áll színpadra a Szigligeti Stúdióban, Boci-boci tarka című operett-adaptációjával. Az 1954-es termelési operett középpontjában egy házasság története áll: az ifjú menyasszony családja ragaszkodik a hagyományokhoz, illetve a borjúvágáshoz annak ellenére, hogy vágási tilalom van. A fiatal vőlegény azonban tartja magát az elvekhez, amelyeket egy ármánykodó anyós és egy féltékeny exkérő bogozza követhetetlenné.

A VIII. HolnapUtán Fesztiválra a magyar színházművészeti főiskolák hallgatói is meghívást kaptak, az ő workshopjukat Tasnádi-Sáhy Péter vezeti. Az idei Holnapután műhelyben a nézői aktivitás előmozdításának lehetőségeit kutatjuk egy, a család fogalmát körbejáró, a résztvevők személyes élményeiből táplálkozó interaktív jelenetsor felépítésén keresztül, amelyet két napos előkészület után a közönség bevonásával fejlesztünk tovább a fesztivál ideje alatt.